DE GILDENBOND NIEUWE STIJL

In 1998 nam een aantal vaste gebruikers en voorstanders van handhaving van de Gildenbond het initiatief om via het zgn. vrijwilligersmodel verder te gaan.
Geen moeite was teveel om nieuwe gebruikers aan te trekken.

ARTIKEL IN HET WEEKJOURNAAL (31 AUG. 2000)

Manifestatie 'Gildenbond Totaal' opent nieuw seizoen

KAATSHEUVEL - Voor de tweede keer vindt op zondag 3 september de manifestatie Gildenbond Totaal plaats, als start van het nieuwe seizoen van het sociaal-cultureel centrum aan de Mgr. Völkerstraat in Kaatsheuvel. Van 12.00 tot 17.00 uur presenteren zich in en rond de Gildenbond niet alleen de verenigingen die er thuis zijn. Ook laat een aantal hobbyisten en hobbyclubs in kraampjes buiten het gebouw zien, waarmee zij in hun vrije tijd bezig zijn.
Daarnaast staan er de nodige informatiekraampjes van verschillende instellingen. In een door buurtvereniging De Lievenkenshoek beschikbaar gestelde feesttent zorgen het dans- en amusementsorkest Reflex en disco Rian voor de muzikale begeleiding. Ook in de buitenlucht geven Harmonie Kaatsheuvel en het opieidingsorkest mini-concerten. De toneelvereniglngen Kaatsheuvels Volkstoneel, NCB en Onderlinge Vriendschap voeren een levende poppenkast op in een poppenkast van maar liefst vier bij vijf meter.

Jeugd

Voor de jeugd is er ook het nodige te doen met een draaimolen, een treintjesparcours en een springkussen. Er bestaat de mogelijkheid om te grimeren. De inwendige mens is niet vergeten met hapjes en drankjes op verschillende terrassen.
In het gebouw is een tentoonstelling te zien van nog niet eerdere vertoonde oude schoolfoto's, bij elkaar gebracht door Eduard Steenbergen. Liefhebbers van zang kunnen luisteren naar gemengd koor Bel Canto. Ook zijn er diverse demonstraties zoals verschillende dansen door dansschool Eurostyle, de opleidingsgroep biljarten en sjoelen, koersbal en kaarten van de KBO. De filmclub LAS'79 laat zien wat er komt kijken bij het samenstellen en monteren van films, terwijl de heer Rietveld maquettes van Kaatsheuvelse objecten toont. LTV3 verzorgt opnames en uitzendingen.
Op de eerste verdieping van de Gildenbond laat de senioren schildersclub van de KBO de verschillende technieken zien waarmee de leden onder begeleiding bezig zijn, zoals olieverf, aquarel, pastel, acryl en gouache. Bij de club zijn een aantal nieuwe leden welkom.

Nieuwe vorm

"We doen het nu voor de tweede keer in deze vorm", aldus Sjef Alessie van het Glldenbondbestuur. "Daarvoor hadden we een presentatie in het gebouw met voor iedere club een tafel. Vorig jaar was de sfeer afwachtend, maar het groeit. Nu vroegen de mensen 'wanneer is het'.
Ook waren er spontane aanmeldingen van onder meer de politie voorlichting. De brandweer was dit jaar verhinderd, volgend jaar geven ze ook acte de présence."
Deelnemers aan de hobbymarkt zijn de dames Lacrois met diverse creatieve artikelen, Van de Aa met driedimensionale kabouterkaarten, Sprangers met beschilderen van dakpannen en decoratieve gaasmaterialen, Hamers met droogbloemen en Christel Damen met driedimensionale kaarten. Voorlichtingsstands zijn er van De Zonnebloem, SchrijvenderWijs, Astmafonds, KBO, Politie Voorlichting over beveiliging, De Gildenbond met de verschillende gobruiksmogelijkheden van het centrum en Gered Gereedschap. Bij de laatste stand is antiek gereedschap te koop, en voorwerpen die niet geschikt zijn voor verzending naar de verschillende projecten.
Volgens Alessie is het leuke van deze happening en deze manier van voorlichting, dat de bezoekers rustig een praatje kunnen maken en bekijken of een hobbyof een vereniging iets is om zelf te gaan doen of lid van te worden.
"Wij zijn er ook trots op dat echt iedereen kostenloos meedoet. Het sterke van de Gildenbond is, dat de vrijwilligers het doen. Alleen al met de organisatie en uitvoering van daze manifestatie zijn zo'n veertig mensen bezig."

geschied07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder: Uitbreiding en Renovatie

Copyright 2015 De Gildenbond | webmaster: webmaster@gildenbond.nl